Aromatherapie & Luchtzuivering

Wat is Aromatherapie?

Etherische oliën zijn de vluchtige geurstoffen uit aromatische planten, geproduceerd en opgeslagen in speciale cellen in de plant. Zo zijn bij roos en jasmijn de geurcellen gelokaliseerd in de bloemblaadjes; bij pepermunt en basilicum in het blad; bij gember en valeriaan in de wortel; bij citrusvruchten in de schil en bij sandelhout en ceder in het hout. De plant gebruikt deze aroma’s voor het aantrekken van nuttige insecten en/of bestrijding van ziektekiemen. Om deze eigenschappen voor mensen te gebruiken, worden deze essentiële oliën uit de plantendelen geëxtraheerd. Over het algemeen worden deze bijzonder concentreerde grondstoffen gewonnen via waterdampdestillatie maar ook persing of CO2 extractie wordt als techniek gebruikt. Het resultaat is een etherische olie die we via verschillende toepassingen kunnen gebruiken.

Elke olie bezit een eigen, unieke samenstelling van actieve bestanddelen en dit mengsel van werkzame stoffen bepaalt de werking en eigenschappen. Sommige oliën past men toe bij lichamelijke ongemakken zoals acné of zweetvoeten. Andere oliën bezitten een grote psychische en emotionele waarde – ze kunnen ontspanning bevorderen of een kamer/praktijk aangenaam begeuren, waardoor onrust en angst vermindert.

Met het verdampen van etherische oliën kun je verschillende sferen creëren die steeds ook kunnen variëren: een mandarijnen geur om een vertrouwde omgeving te scheppen; rozemarijnolie of een citrusmix voor meer energie; een lavendelmix om te ontspannen en beter in slaap te komen; bergamot om je op te vrolijken. Maar ook verdrijving en maskering van onaangename geuren door mixen zoals de Well Chi olie of de Smell Well. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Natuurlijke etherische oliën zijn onmisbaar voor een schone, zuivere lucht!

Luchtzuivering met etherische oliën.

Natuurlijke etherische oliën zijn onmisbaar voor een schone, zuiveren lucht!

Misschien verbaast het je, maar de luchtkwaliteit in huis is vaak slechter dan je denkt. Vaak slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht. Het lijkt alsof de binnenlucht steeds minder zuurstof bevat en meer en meer toxische stoffen. En dan te bedenken dat we maar liefst negentig procent van ons leven binnen muren doorbrengen. Door o.a. gebrek aan ventilatie, isolatie, vocht, aanwezigheid van huisdieren en huisstofmijt, sigarettenrook, chemische stoffen, microben (schimmelsporen, bacteriën en virussen) wordt de binnenlucht vervuild.
Uiteraard is een goede ventilatie een eerste vereiste om de omgeving van nieuwe lucht (en zuurstof) te voorzien. En door de juiste essentiële oliën te verdampen wordt de lucht gezuiverd, hou je de luchtwegen gezond en creëer je een prettige sfeer in huis, praktijk of op kantoor.

Welke oliën zijn geschikt voor luchtzuivering?

Vooral citrus- en dennenoliën zijn goede luchtzuiveraars omdat ze hoge gehaltes aan zogenaamde monoterpenen bevatten. Dit zijn de lichte moleculen, die zich snel verspreiden in de lucht en de microben uitschakelen. Daarbij zijn het ook nog heerlijk ruikende oliën die een goede sfeer in de verspreiden.

Een andere groep bestanddelen in essentiële oliën die effectief de lucht kunnen zuiveren, zijn oliën met fenolen, zoals tijm en oregano. Het zijn sterk ruikende oliën die je voor gebruik in de verdamper goed kan vermengen met frisse citrusoliën.

©Shiatsu-praktijk Esmeralda 2022 | Algemene Voorwaarden | Privacy Verklaring |