Beschrijving
Over zoete venkel
Zoete venkel is een essentiële olie verkregen via stoomdestillatie van geplette zaden. De opbrengst aan essentiële olie is 2 tot 4%. Dat wil zeggen dat er 25 tot 50 kg zaden nodig is voor 1 liter olie. De kleur van de olie is kleurloos tot lichtgeel en de geur is karakteristiek zoet, anijsachtig en licht bitter. De zoete venkel bezit een rechte en hole stengel tot 60 cm hoog, met zeer verfijnde blaadjes. De goudgele bloemen met daarna grijsbruine zaden verschijnen in de zomer. De verdikte stengelbasis wordt als groente gegeten. De wilde vorm kan een hoogte van 2 meter bereiken.
De smaak van venkelolie is afhankelijk van de twee belangrijkste componenten: fenchon (bittere smaak) en anethol (zoete anijssmaak). Dit varieert per oogst en per regio. In India kauwt men na de maaltijd op venkelzaden. Dit ondersteunt een gezonde spijsvertering en het is een goede mondverfrisser. Voeg eens 1 tot 2 druppels venkelolie toe aan een potje honing, om toe te voegen aan bijvoorbeeld een kopje thee.